ALERTĂ: Mare atenție la aceste produse. În Europa au fost interzise, în România nu

eduard

Multe țări din Uniunea Europeană au renunțat să mai folosească aceste produse deoarece puneau în pericol viața oamenilor, în România însă se folosesc fără restricții.

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar românii golesc rafturile magazinelor ca să aibă o masă bogată de sărbători. Puțini știu însă ce vor pune cu adevărat în farfurie. Industria alimentară este o chimie când vine vorba de aditivii alimentari. Multe țări din Uniunea Europeană au renunțat să-i folosească pe cei demonstrați ca fiind periculoşi pentru organism. În România însă, sunt folosiți fără restricţii.

Bomboanele de pom pe care toată lumea le cumpără în preajma sărbătorilor au nu mai puțin de 5 aditivi: sorbat de potasiu, sortbitol, invertin și doi emulgatori. Cel puțin unul dintre ei, E 202, se folosește cu restricții în Italia, după ce studiile au arătat că poate provoca alergii. Deși este un conservant folosit mai ales în patiserie și panificație, italienii nu îl vor în pizza. În schimb, la noi l-am găsit inclusiv pe site-urile de anunțuri, la preț redus.

Dacă în cazul bomboanelor de Crăciun eticheta este vizibilă, există și dulciuri unde pentru a vedea ingredientele e o adevărată provocare. Nu doar etichetele ascunse sunt o piedică în aflarea ingredientelor. Din cauza scrisului extrem de mic, unii au renunțat să mai citească etichetele.

Caragenanul, monoglutamatul de sodiu și nitriții sunt aditivi folosiți în smântâna lichida și în majoritatea mezelurilor. Pot provoca afecțiuni gastrointestinale și neurologice și pot da dependență.

Tartrazina provoacă hiperactivitate la copii și se găsește în sucuri. Franţa a interzis-o, România nu.

Franța este mult mai restrictivă când vine vorba de aditivii alimentari. Coloranții amarant, albastru strălucitor și tartrazina întâlniți de regula în sucuri, jeleuri, înghețată sau pentru colorarea medicamentelor pentru copii, au fost interziși.

În România sunt utilizați peste 300 de aditivi alimentari. E 133 colorantul numit Albastru strălucitor a fost interzis de țări ca Belgia, Franța, Germania. E 123, posibil cancerigen, regăsit în băuturi răcoritoare, înghețată sau supă instant a fost interzis în Austria, Norvegia, SUA și chiar Rusia.

Lasă un comentariu