A murit reputatul profesor Gheorghe Cuzincu. Doliu în învățământul românesc

0

Gheorghe Cuzincu, unul dintre cei mai cunoscuți profesori din țară, a murit. În timpul regimului comunist, profesorul a fost reținut și interogat de Securitate timp de 24 de ore, pentru ca fiul unui nomenclaturist să treacă clasa.
Celebrul profesor Gheorghe Cuzincu, un simbol al corectitudinii și intransigenței, s-a dus la cele veșnice, informează Vremea Nouă. Profesorul Cuzuincu avea 79 de ani, împliniți pe 31 iulie. Era născut în județul Iași, la Dobrovăț, studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, promoţia 1965, din capitala Moldovei.

Gheorghe Cuzincu a fost numit profesor titular de chimie la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, la 1 septembrie 1965, unde a desfăşurat activitatea didactică până la 1 ianuarie 2000.
Reținut de Securitate pentru 24 de ore
Este de notorietate incidentul din vremea lui Ceaușescu când a trebuit să fie reținut 24 de ore de Securitatea, ca fiul unui nomenclaturist să treacă clasa, fiind aproape corigent la Chimie. A fost săltat într-o dimineață, dus la sediul Miliției și pe motivul că a spus bancuri cu Ceaușescu a fost pus să dea declarații.
Între timp, la clasă s-a prezentat un profesor înlocuitor, care l-a ascultat pe fiul nomenclaturistului și i-a dat nota maximă. Cu acel zece, elevului i-a ieșit media, mai ales că era și sfârșitul anului. S-a vorbit mult pe tema acestui incident în oraș, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectați dascăli. Corectitudinea lui era aproape proverbială.
Profesorul care punea note cu trei zecimale
Gheorghe Cuzincu punea note cu trei zecimale. Și nu oricum, în lucrările sau tezele corectate de acesta apăreau note cum ar fi 6,123 sau 5,178. Nimeni nu știa algoritmul ciudat de notare, însă pe marginea foii erau trecute tot felul de note, iar la urmă le făcea media.
Potrivit presei locale, cei care au lucrat cu excepționalul profesor au învățat chimie la un nivel de olimpiadă. Cine nu putea, trebuia să meargă la alt liceu sau la altă clasă. Era intransigent cu cei care nu învățau.
În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş. A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută.

Profesorul va fi înmormântat pe 15 septembrie, la ora 11.00, conform sursei citate.