A Murit Fostul Președinte Al Ungariei. Viktor Orban: Dumnezeu Să-L Odihnească Pe Laszlo Solyom

eduard

Fostul preşedinte maghiar, Laszlo Solyom, un jurist umanist implicat în tranziţia democratică şi abolirea pedepsei capitale, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 81 de ani, conform informaţiilor furnizate de AFP.

Acesta a trecut în nefiinţă „după o lungă luptă cu boala”, a dezvăluit secretarul său personal pentru agenţia de ştiri maghiară MTI.

Laszlo Solyom, cunoscut pentru statura sa înaltă, trăsăturile subţiri, ochii albaştri penetranti şi părul său argintiu, s-a născut la 3 ianuarie 1942, la Pecs, în sudul Ungariei. A deţinut funcţia de preşedinte al Ungariei între anii 2005 şi 2010, după ce anterior ocupase poziţia de prim preşedinte al Curţii Constituţionale din 1990 până în 1998.

Pe timpul mandatului său prezidenţial, Curtea Supremă maghiară a emis hotărâri importante legate de abolirea pedepsei capitale, reglementarea avortului şi acordarea de compensaţii victimelor regimului comunist, printre alte chestiuni.

„Trebuie să ne ridicăm împotriva nedreptăţilor intolerabile”, declara el într-un interviu la radioul naţional în 2005.

Cine a fost Laszlo Solyom
Fidel principiilor sale, începând cu anul 1987, Laszlo Solyom a avut un rol activ în procesul de schimbare a regimului politic din ţara sa, care fusese anterior parte a blocului comunist.

El a fost membru fondator al Forumului Democrat (MDF), un partid conservator care a câştigat primele alegeri libere din 1990. Cu toate acestea, Solyom şi-a suspendat imediat afiliaţia politică atunci când a fost numit în Curtea Constituţională.

După absolvirea studiilor la Pecs şi în Germania, a lucrat la Institutul de Drept al Academiei de Ştiinţe între 1969 şi 1983, ulterior devenind profesor de drept la Universitatea ELTE între 1983 şi 1989.

Cu o personalitate calmă şi modestă, vorbind fluent în germană, franceză şi engleză, Laszlo Solyom a primit Premiul Humboldt din partea Germaniei în 1999 şi Premiul Imre Nagy în 2003, în recunoaştere pentru contribuţia sa la consolidarea democraţiei.

În ciuda criticilor sale faţă de Constituţia Ungariei, care a limitat independenţa sistemului judiciar şi a fost adoptată sub conducerea lui Viktor Orban în 2011, şi în ciuda diferenţelor sale cu guvernul ungar, premierul naţionalist i-a adus un omagiu lui Laszlo Solyom pe platforma sa de socializare preferată, Facebook.

Fostul preşedinte al Ungariei, „un mare profesor de Drept, a plecat dintre noi. Dumnezeu să-l odihnească pe Laszlo Solyom!”, a scris Orban, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie în care apare alături de defunct.

Lasă un comentariu