A fost cutremur mare! S-a rupt pământul. Zeci de morţi sunt deja confirmaţi

eduard

Cutremurul devastator, care a avut loc de Anul Nou în Japonia, a provocat o situație catastrofală în regiune. Zeci de mii de gospodării au rămas fără curent şi apă.
Cutremur devastator! Situația este catastrofală
Cutremur devastator! Echipele de salvare din Japonia se confruntă cu condiții meteorologice severe în timp ce își continuă eforturile de a localiza supraviețuitori ai cutremurului puternic care a lovit centrul țării luni.

Un nou bilanț provizoriu indică cel puțin 73 de morți, conform informațiilor furnizate de AFP.

Pe trasee extinse, grav afectate de tasări sau blocate de copaci căzuți, panouri semnificative atrag atenția asupra riscului potențial de alunecări de teren.

Autoritățile avertizează cu privire la precipitații abundente care au început să cadă începând de miercuri dimineața și la potențialele lor consecințe în întreaga peninsulă Noto din departamentul Ishikawa, o porțiune lungă și îngustă de teren care se extinde în Marea Japoniei.

Echipele de salvare întâmpină dificultăți în a se deplasa pe drumurile închise de blocuri mari de piatră și arbori răsturnați.

”Fiţi atenţi la alunecări de teren până miercuri seara”, avertizează Agenţia Meteorologică japoneză (JMA).

După cutremurul de Anul Nou, Peninsula Noto și orașele sale portuare, Wajima și Suzu, par a fi fost afectate ca într-un război, cu străzi și clădiri deteriorate în principal în această regiune. Cutremurul a avut loc în jurul orei locale 16:10 (9:10, ora României), având o magnitudine de 7,5, conform Institutului american de geofizică USGS și de 7,6, conform Agenției Meteorologice Japoneze (JMA).

După cutremur, au avut loc câteva sute de replici, unele dintre ele fiind destul de puternice. De asemenea, un tsunami s-a produs în zilele următoare, generând valuri de peste un metru înălțime. Ele au afectat numeroase vase:

aducându-le la mal
blocându-le pe chei și drumuri de la malul mării
Mii de clădiri din Peninsula Noto au suferit distrugeri majore sau parțiale în urma catastrofei, iar acestea pot fi afectate în continuare de replici, ceea ce complică operațiunile de salvare. În fiecare moment de alertă, echipele de salvare se confruntă cu provocarea de a evacua dărâmăturile în mod urgent.

cutremur japonia
SURSĂ FOTO: Dreamstime
Situația este catastrofală în regiune
73 de persoane au pierit și aproximativ 400 au fost rănite. Cifra ar putea crește pe măsură ce informațiile sunt actualizate.

Primarul orașului Suzu, Masuhiro Izumiya, a comunicat că aproape nicio locuință nu mai stă în picioare într-o anumită zonă a orașului. El a descris situația ca fiind catastrofală.

Autoritățile au raportat că peste 34.000 de persoane au căutat adăpost în centrele de primire stabilite în diverse sate, în timp ce aproape 30.000 de locuințe rămân fără energie electrică în departamentul Ishikawa.

Guvernul japonez a informat că:

mai mult de 110.000 de locuințe în Ishikawa
alte două departamente se confruntă cu lipsa apei curente
”Mă aflu aici (într-un centru de primire) pentru că nu mai am electricitate, gaze naturale şi nici apă la mine acasă. Iar cum există în continuare replici, casa mea s-ar putea surpa în orice moment”, declară AFP Yuko Okuda, în vârstă de 30 de ani, o locuitoare din Anamizu, al orăşel din Peninsula Noto.

Un geolog, Robin Lacassin, care îndeplinește funcția de director al Cercetării la CNRS, a avertizat marți, că este de așteptat existe replici mai multe luni.

Autoritățile din Departamentul Ishikawa au solicitat populației să evite contactarea rudelor victimelor cutremurului, astfel încât să-și conserve energia bateriilor telefoanelor pentru apeluri de urgență esențiale.

cutremur japonia
SURSĂ FOTO: Dreamstime
Trenurile și-au reluat operațiunile în centrul Japoniei
Trenurile de mare viteză shinkansen au reluat operațiunile marți în centrul Japoniei. Aproximativ 2.400 de pasageri au fost blocați:

pe căile ferate
în gări
Unii pasageri au petrecut până la 24 de ore în această situație.

”Peste 40 de ore au trecut de la dezastru. Avem nevoie de mărturii ale oamenilor care au nevoie să fie salvaţi”, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida în urma unei noi reuniuni de criză. ”Este vorba despre o cursă contracronometru şi continuăm să facem tot ceea ce putem pentru a salva vieţi, prioritatea noastră”, a subliniat el.

Japonia este amplasată în Zona Cercului de Foc al Pacificului. Țara se numără printre cele cu cea mai mare frecvență a cutremurelor din lume.

Lasă un comentariu